Acupunctuur

Acupunctuur maakt deel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). De Traditionele Chinese Geneeskunst is een eeuwenoude methode. Eén van de belangrijkste standaardwerken over de Traditionele Chinese Geneeskunst, de Nei Ching, is al meer dan 2000 jaar oud.

De laatste jaren is de belangstelling voor acupunctuur enorm gegroeid. Het verschil tussen de Westerse geneeskunde en acupunctuur is bijzonder groot. De Westerse aanpak berust vooral op symptoombestrijding, terwijl in de acupunctuur een klacht of ziekte nooit op zichzelf staat.

Acupunctuur betekent vaak een minder zware belasting voor het lichaam dan bepaalde medicijnen of ingrepen. Door elektrisch gestimuleerde naalden op bepaalde punten in te brengen, worden gevoelszenuwen geprikkeld. Die zenuwen geven dan een verdovende stof af, een soort endorfine. Deze stof verhoogt de pijndrempel, bestrijdt pijn en is ontstekingsremmend. Het aantal klachten en bijwerkingen na behandelingen is opmerkelijk laag.

Naast het prikken met naalden gebruikt een acupuncturist ook enkele andere technieken om de energiebalans te beïnvloeden: moxa, cupping en massage.

CUPPING

Bij cupping plaatst de acupuncturist glazen kommetjes op bepaalde punten op het lichaam. Vervolgens laat hij deze vacuüm trekken. De acupuncturist gebruikt cupping om acupunctuurpunten te verwarmen. Cupping zorgt voor een betere doorstroom van energie en voor ontspanning (bijv. van spieren). 

MASSAGE

De acupuncturist kan er ook voor kiezen om een acupunctuurpunt te masseren. Dit werkt ontspannend en bevordert de doorstroming van energie.

  • Ik ben een techneut, dus in het begin stond ik een beetje sceptisch tegenover acupunctuur. Maar op een of andere manier werkt het. De stressklachten vanwege druk op mijn werk verdwijnen na de behandeling. Als je over je schroom heenstapt dan kan je het zelf ervaren. Ik heb inmiddels ook heel wat vrienden aangeraden om naar Jos te gaan en die zijn ook heel enthousiast. Jos is een betrokken man. Op het moment dat ik mijn klachten voel opkomen, weet ik waar ik zijn moet. Nadat ik vijf jaar niet in de praktijk geweest was, wist hij nog precies de naam van mijn vrouw en kinderen. Ik voel me op mijn gemak. Jos is een aardige leuke vent die door blijft vragen op een goede en prettige manier.
    — Edwin Pepping - Stressklachten
  • Jos wil je echt helpen en gaat bijna coachend te werk. Hij is open en eerlijk. Als je met een klacht komt waarmee hij je niet kan helpen, dan zegt hij dat ook. Dat waardeer ik enorm. Hij is duidelijk in zijn uitleg en ik weet zeker dat als je als patiënt nog meer wil weten over de acupunctuur hij dat allemaal wil uitleggen. Als ik hem moet omschrijven is het enthousiast. Heel enthousiast en hij denkt met je mee. Ik kom altijd met nieuwe ideeën en met meer energie uit de behandeling. Hij kent me en houdt me een spiegel voor, ook al is dat soms confronterend.
    — Angelique Zonneveld
  • Ik loop veel hard in de duinen en doe ook aan kracht training. Soms krijg ik hierbij wel eens een blessure. Voor een behandeling ga ik dan altijd naar Jos van Hattum. Ik vind zijn werkwijze en het persoonlijke contact erg prettig. Jos betrekt me bij de keuze van de behandeling. Hierdoor krijg ik het gevoel dat ik zelf ook betrokken ben bij het genezingsproces. Het gaat allemaal heel relaxed. Volgens mij draagt dat ook bij aan het positieve resultaat. Op grond van de vertrouwensband die met Jos is ontstaan zal ik niet snel voor een andere behandelaar kiezen.
    — Huib Grootes - Sportblessure