Hooikoorts

Zodra het voorjaar wordt, begint het; niezen, hoesten, geïrriteerde ogen en benauwdheid. Hooikoorts geeft vaak een gevoel van algehele malaise. En dat juist in de periode waarin u met volle teugen wilt genieten; de lente en de zomer!

Overgevoeligheid

Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Voor de voortplanting wordt het stuifmeel verspreid, door
insecten of door de wind. Van de bomen en planten die door insecten worden bestoven, hebt u geen last. Deze zijn te herkennen aan hun felgekleurde bloemen. Het zijn de windbestuivende bomen en planten die uw klachten veroorzaken.
Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk maar als u hooikoorts hebt, beschouwt uw lichaam deze korrels wel als gevaarlijke indringers. In feite is uw afweermechanisme in de war. Om de indringers te bestrijden, maakt uw lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen. 
Hooikoortsklachten zijn divers maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken. Dat kan leiden tot niesbuien, een loopneus, geïrriteerde ogen, benauwdheid en vermoeidheid.

Wat kan acupunctuur doen?

Als u naar een acupuncturist komt in de periode waarin u al klachten hebt, is de behandeling er allereerst op gericht de klachten te verlichten. Acupunctuur werkt dus ook goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich ook daar op. Daarom is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve behandeling erg geschikt. Wij adviseren u dan ook om ruim voordat het voorjaar begint met behandelingen te starten. In het voorjaar werkt uw afweermechanisme dan optimaal en zult u geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kunt u kiezen voor een nabehandeling. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten. Uw acupuncturist kan u hier meer over vertellen.

Patiënt geeft dikke 8 voor acupunctuurbehandeling

Meer dan de helft wordt behandeld voor pijnklachten

Uit recent onderzoek onder 500 patiënten die met acupunctuur worden behandeld, blijkt dat 80% het resultaat van de behandeling waardeert met een 8 of hoger. Opvallend is dat ruim de helft van hen wordt behandeld voor pijnklachten. Het onderzoek is uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). De resultaten worden gepresenteerd in het kader van de Week van de Acupunctuur die vandaag begint.

Acht van de tien ondervraagden geeft aan te ervaren dat acupunctuur redelijk tot zeer veel heeft bijgedragen aan het verhelpen van hun klachten. Daarnaast waardeert maar liefst 70% de acupuncturist als therapeut met een 9 of hoger. De meest voorkomende klachten waarvoor de ondervraagden een acupuncturist bezoeken zijn: luchtwegaandoeningen, allergieën, stress, burn-out, huidaandoeningen en spijsverteringsproblemen. 

De klacht die er echter uitspringt, is pijn: 60% van de ondervraagden komt met pijnklachten naar de acupuncturist. 'Acupunctuur is voor veel aandoeningen inzetbaar maar opvallend is dat juist pijn heel goed te verminderen is met acupunctuur. Dit wordt inmiddels ook gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. Acupunctuur is dan ook terug te vinden in een aantal medische richtlijnen voor de behandeling van pijn, zoals die voor aangezichtspijn', aldus Johanna Biemans, hoofd Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur. 

In het kader van de Week van de Acupunctuur – In balans met Chinese Geneeskunde die vandaag van start gaat, presenteert de NVA de positieve uitkomsten van deze enquête. De Week van de Acupunctuur heeft als doel de Traditionele Chinese Geneeskunde onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Tegelijkertijd is de Week een krachtig pleidooi voor een geïntegreerde geneeskunde waarin de patiënt centraal staat.