Veelgestelde vragen over acupunctuur

Hier vindt u een verzameling veelgestelde vragen (en antwoorden!) over acupunctuur.

Hoe ziet een behandeling acupunctuur er uit?

Het eerste consult bestaat uit:

  1. Vraaggesprek
  2. Polsdiagnose
  3. Tongdiagnose
  4. Gericht lichamelijk onderzoek
  5. Vaststellen behandelplan

Tijdens het eerste consult kan er met uw toestemming een behandeling gegeven worden. Aan de hand van de uitkomsten van het eerste consult wordt er een behandelplan opgesteld die bestaat uit:

  1. Welke vorm acupunctuur wordt er gegeven
  2. Frequentie van de behandelingen
  3. Aantal behandelingen
  4. Te verwachten resultaat 
  5. Tussentijdse evaluatie

HEB IK EEN VERWIJZING VAN MIJN HUISARTS NODIG?

Nee, in principe is dit niet nodig. De Wijckerborgh vindt een goede samenwerking met de huisartsen in de regio echter zeer waardevol. Daarom vindt de acupuncturist van de Wijckerborgh het belangrijk dat u toch een verwijzing van uw huisarts meeneemt. De acupuncturist zal uw huisarts ook altijd informeren over het verloop van de behandeling.

WORDT ACUPUNCTUUR VERGOED?

Veel verzekeraars vergoeden behandelingen van acupuncturisten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. De acupuncturist van de Wijckerborgh is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (N.V.A). De vergoeding is vaak 75 procent van de kosten voor een behandeling. Meestal bent u wel gebonden aan een maximum aantal behandelingen per kalenderjaar. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar.

IS ACUPUNCTUUR PIJNLIJK?

Nee, het prikken doet geen pijn. Soms kunt u een soort "elektrisch schokje" voelen. Niets om u zorgen over te maken: dit is de energie die gemanipuleerd wordt. Soms kan een behandeld punt wat gevoelig zijn. Die gevoeligheid verdwijnt snel weer.

ZIJN ER BIJWERKINGEN?

Tijdens of na de behandeling kunt u gaan gapen of u wat lui of sloom voelen. Dit is juist positief: het betekent dat de behandeling een ontspannend effect gehad heeft. Verder heeft acupunctuur nauwelijks bijwerkingen. Zelden komen misselijkheid of duizeligheid voor. Deze klachten verdwijnen binnen korte tijd vanzelf.

GEBRUIKT DE ACUPUNCTURIST WEL SCHONE NAALDEN?

Ja, zeker. Jos van Hattum van de Wijckerborgh is aangesloten bij de beroepsvereniging N.V.A. De Wijckerborgh voldoet aan de zeer strenge eisen van de N.V.A. wat betreft hygiëne en steriliteit. In praktijk Wijckerborgh worden steriel verpakte naalden gebruikt. De acupuncturist opent de verpakking pas bij de start van de behandeling. Na de behandeling worden de gebruikte naalden weggegooid. De naalden worden maar één keer gebruikt.mU kunt er dus zeker van zijn dat de naalden in praktijk Wijckerborgh schoon zijn.

MOET JE GELOVEN IN ACUPUNCTUUR VOORDAT HET WERKT?

Nee. Er zijn natuurlijk nooit garanties dat een behandeling, regulier en niet- regulier, werkt. Mogelijk heeft een behandeling meer effect als je erin gelooft. En vertrouwen is belangrijk in iedere arts-patiënt relatie. Acupunctuur werkt echter ook bij baby's en kinderen; zij hebben geen idee of ze in een behandeling geloven of niet. Het is overigens - in westerse medische onderzoeken - bewezen dat behandeling van bepaalde acupunctuurpunten de aanmaak van een soort endorfine in ons lichaam stimuleert. Deze stof lijkt op morfine en heeft een pijnstillende werking. Acupunctuur is dus bewezen effectief bij pijnbestrijding.

HOe zit het met PROFESSIONALITEIT EN HYGIENE?

Jos van Hattum van praktijk Wijckerborgh is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (N.V.A). De N.V.A. is met meer dan 1000 leden de grootste beroepsvereniging van acupuncturisten in Nederland. De N.V.A. stelt hoge eisen aan de kennis, kwaliteit en professionaliteit van de leden. Deze eisen zijn verwerkt in een beroepsprofiel. Iedere acupuncturist die bij de N.V.A. is aangesloten dient zich aan dit beroepsprofiel te houden.

De Consumentenbond heeft in 2004 de kwaliteitsnormen van 57 organisaties van alternatieve behandelaars onderzocht. De N.V.A. werd in dit onderzoek met het cijfer 9,5 beloond. De N.V.A. behoort tot de best georganiseerde beroepsverenigingen van alternatieve behandelaars in Nederland.

Een acupunctuurbehandeling in de Wijckerborgh verloopt zeer professioneel en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Praktijk Wijckerborgh voldoet ook op het gebied van hygiëne aan zeer strenge eisen: er worden altijd wegwerpnaalden gebruikt.